Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Payrolling

Payrolling

“`html

Payrolling in Nederland

Payrolling in Nederland

Payrolling

Payrolling is een steeds populairder wordende dienst in Nederland, vooral onder kleine en middelgrote ondernemingen. Het biedt een oplossing voor bedrijven die hun administratieve lasten willen verminderen en zich willen concentreren op hun kernactiviteiten. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat payrolling precies inhoudt, de voordelen en nadelen ervan, en enkele praktijkvoorbeelden en statistieken bespreken.

Wat is Payrolling?

Payrolling is een dienst waarbij een externe partij, het payrollbedrijf, de juridische werkgever wordt van de werknemers van een ander bedrijf. Dit betekent dat het payrollbedrijf verantwoordelijk is voor de loonadministratie, het uitbetalen van salarissen, en het afdragen van belastingen en sociale premies. Het inlenende bedrijf blijft echter verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing en het werk van de werknemers.

Hoe Werkt Payrolling?

Het proces van payrolling werkt als volgt:

 • Het bedrijf sluit een contract af met een payrollbedrijf.
 • De werknemers worden formeel in dienst genomen door het payrollbedrijf.
 • Het payrollbedrijf verzorgt de loonadministratie en andere HR-taken.
 • Het bedrijf blijft verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en werkverdeling.

Voordelen van Payrolling

Payrolling biedt verschillende voordelen voor bedrijven:

 • Vermindering van administratieve lasten: Het payrollbedrijf neemt de administratieve taken over, waardoor bedrijven zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.
 • Flexibiliteit: Bedrijven kunnen snel inspelen op veranderingen in de personeelsbehoefte zonder zich zorgen te maken over de administratieve rompslomp.
 • Risicobeheersing: Het payrollbedrijf draagt de juridische en financiële risico’s van het werkgeverschap.
 • Kostenbesparing: Door de administratieve taken uit te besteden, kunnen bedrijven kosten besparen op HR-personeel en systemen.

Nadelen van Payrolling

Hoewel payrolling veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

 • Minder binding met werknemers: Omdat werknemers formeel in dienst zijn bij het payrollbedrijf, kan de binding met het inlenende bedrijf minder sterk zijn.
 • Hogere kosten: Payrolling kan duurder zijn dan het zelf uitvoeren van de loonadministratie, vooral voor grotere bedrijven.
 • Beperkte controle: Het inlenende bedrijf heeft minder controle over bepaalde HR-processen, zoals salarisadministratie en arbeidsvoorwaarden.

Praktijkvoorbeelden en Statistieken

Een voorbeeld van een succesvol gebruik van payrolling is te vinden bij een middelgroot IT-bedrijf in Amsterdam. Door de administratieve taken uit te besteden aan een payrollbedrijf, kon het IT-bedrijf zich volledig richten op groei en innovatie. Dit resulteerde in een omzetstijging van 20% binnen een jaar.

Volgens een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Payroll Ondernemingen (NVPO) is het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van payrolling in Nederland de afgelopen vijf jaar met 15% per jaar gestegen. Dit toont aan dat steeds meer bedrijven de voordelen van payrolling erkennen en benutten.

Conclusie

Payrolling biedt een waardevolle oplossing voor bedrijven die hun administratieve lasten willen verminderen en zich willen concentreren op hun kernactiviteiten. Hoewel er enkele nadelen zijn, zoals minder binding met werknemers en hogere kosten, wegen de voordelen vaak zwaarder. Door payrolling kunnen bedrijven flexibeler inspelen op veranderingen in de personeelsbehoefte en risico’s beter beheersen. Met de groeiende populariteit van payrolling in Nederland, is het een optie die steeds meer bedrijven overwegen.

“`